lu.se

Nationellt resurscentrum för fysik

Institutionen för Fysik, Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Program, NO-biennal i Växjö 9-10 april 2013

Programpunkter i alla spår

 • 9 april: 12.30: Kemi för alla sinnen
  Ulf Ellervik
  Lunds tekniska högskola.
  Varför luktar skunken illa medan kaffe luktar gott? Varför kan vi skilja på doften av en ros och en tulpan? Varför får vi dålig andedräkt av vitlök och varför börjar vi gråta när vi hackar gul lök? Varför ger chili en illusion av hetta medan andra ämnen känns kalla? Våra sinnen beror i mer eller mindre grad på molekylära egenskaper. Genom att förstå hur molekyler ser ut och beter sig kan vi också förstå varför en viss molekyl ger en viss doft eller smakupplevelse.

 • 9 april 16.00 Skolverkets satsningar på NT i skolan. 
  Veronica Bjurulf och Mats Hansson, Skolverket
 • 9 april 16.15 Visualisering - Ett Verktyg För Vetenskap och Vetenskapskommunikation. 
  Anders Ynnerman
  Norrköpings visualiseringscentrum, ger exempel på hur datorer och IT har blivit en självklar del av modern naturvetenskap och ger möjlighet att visualisera stora och komplexa datamängder: Följ med på en hisnande resa från kvarkar till galaxer, från obduktioner och mumier till levande lejon och tänkande hjärnor.
 • 9 april 13.30-14 (4-9) eller 15.30-16 (1-6) Demonstrationsshow
  Carl-Olof Fägerlind, gymnasielärare från Lidingö, lärarfortbildare, författare, sångare, och en mästare på demonstration och diskussion av naturvetenskapliga fenomen. Kommer också att finnas i utställningen.
 • 10 april, 12.00-13: Globen - ett program om den stora bilden av människa, miljö och hållbar omställning
  Magnus Apelqvist och Per Bergström, Högskolan i Jönköping.
  Programmet innehåller en dramatisering av matchen mellan människa och miljö, reklaminslag (bl a för luft) och ett försök att se den stora bilden av vad som felar i vårt sätt att leva. Vi använder oss av dialoger, bilder, filmsnutt, sånger och viss modevisning.