lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Berättelser

Arkimedes

Arkimedes föddes år 287 f.Kr. Berättelsen handlar om det kända uppdraget från kungen att ta reda på om hans guldkrona var äkta. Densitetsbegreppet är centralt för den här berättelsen. I berättelsen lyfts betydelsen av empiriska undersökningar fram, men också kreativitetens betydelse för forskningsprocessen. Frågor väcks också om forskarens eventuella ansvar för användningen av forskningsresultaten. Kommer guldsmeden att mista livet om Arkimedes lägger fram sina resultat?

Läs Arkimedes dilemma

Otto von Guericke

Otto Guericke levde på 1600-talet i nuvarande Tyskland. Han funderade över frågan om ”ingenting” verkligen kan finnas…och lyckades till slut påvisa vakuum. Förutom ”vakuum” är också ”tryck” ett relevant naturvetenskapligt begrepp i den här berättelsen. Även planeternas rörelse och det faktum att de inte bromsas upp i sin rörelse runt solen tas upp och knyts till existensen av vakuum. I berättelsen kan man betona naturvetenskapens empiriska grund i observationer och experiment och det blir tydligt att naturvetenskaplig kunskap kan förändras. Genom berättelsen finns också möjligheter att få syn på kreativa, subjektiva och socio-kulturella aspekters betydelse för den naturvetenskapliga kunskapens utveckling.

Läs: Otto och tomrummet, biografi och historisk bakgrund.

Energi

Bakgrund till berättelserna om energi

Rumford / Thomson och den mekaniska värmeekvivalenten

(Kommer snart)

Augustine Mouchot - solenergins eldsjäl

Augustine Mouchot levde på 1800-talet i Frankrike i en tid då energifrågan var väldigt aktuell. Han utvecklade den första solkokaren. Han utvecklade också världens då största ”solfångare” vilket han fick pris för på världsutställningen i Paris. För den här berättelsen är energibegreppet centralt. Utifrån berättelsen kan man diskutera relationen mellan naturvetenskaplig forskning och teknisk utveckling. Det finns tydliga kopplingar till socio-kulturella faktorer av betydelse för forskningen såsom den ekonomiska och politiska situationen i samhället. Tydligt i berättelsen är också t.ex. betydelsen av kreativitet i forskningsprocessen.

Läs: Solenergins eldsjäl,  Biografi, MouchotBakgrund till berättelserna om energi + historisk bakgrund, Mouchot

Atomer

Bakgrund till berättelserna om atomer

Demokritos

Demokritos levde ca 460-370 f.Kr. i Grekland. Berättelsen beskriver en (fiktiv) diskussion mellan Demokritos och Platon om materians egenskaper. Demokritos argumenterade för att den bestod av små odelbara delar, men fick inget gehör hos Platon. I berättelsen kan vi få syn på betydelsen av argumentation, men också av status och att det inte är alltid som en bra modell får genomslag direkt.


Läs: De skrattande filosoferna,  Biografi, Demokritos och Bakgrund till berättelserna om atomer

John Dalton

Dalton levde i England på 1700-talet. Han använde känsliga balansvågar för att analysera kemiska reaktioner och studerade förhållandet mellan massorna hos de ämnen som reagerar och bildar ett nytt ämne. Han var fascinerad av den här nya kvantitativa, matematiskt inriktade kemin. Han började fundera kring varför förhållandet mellan de ingående ämnena behövde vara som de var i kemiska reaktioner. Han la så småningom fram modellen om att detta beror på att materian utgörs av atomer och formulerade utifrån detta en kemisk teori. Denna mottogs dock långt ifrån väl. I berättelsen blir den empiriska grunden, men också betydelsen av teoretiska modeller tydlig. Även vetenskapliga kontroverser blir tydligt i och med att Daltons teori om atomer kom att användas av vissa forskare medan andra ifrågasatte den. Kontroversen fortsatte långt efter Daltons död.

Läs: Läraren och atomerna,  Biografi, Dalton och Bakgrund till berättelserna om atomer

Ernest Rutherford

Ernest Rutherford föddes 1871 i Nya Zeeland. Han fick möjlighet att forska och kom att arbeta med atommodellen och frågan om hur man bäst kunde beskriva atomen? Experimentella undersökningar ledde till att han började ifrågasätta den rådande modellen och så småningom presenterade han en ny atommodell. I berättelsen blir naturvetenskapens empiriska grund tydlig genom beskrivningen av de experiment som utförs. Men också att observationer och slutsatser inte är samma sak och att kreativitet kan vara viktigt för forskningsprocessen.

Läs: Rutherfords atomkärna,  Biografi, Rutherford och Bakgrund till berättelserna om atomer

Marie Skłodowska-Curie

Marie Curie föddes i Polen 1867 och flyttade sedan till Frankrike där hon forskade om radioaktivitet och bland annat upptäckte två dittills okända radioaktiva grundämnen. För sitt arbete fick hon Nobelpriset två gånger – en gång i fysik och en gång i kemi. I berättelsen är naturvetenskapens empiriska grund tydlig, men också kreativitetens betydelse för forskningsprocessen. Även argumentation i vetenskapssamhället betonas.

Läs: Den enastående Marie, Biografi, Marie CurieBakgrund till berättelserna om atomer

Ytterligare berättelser

Ytterligare berättelser finns på engelska på https://www.science-story-telling.eu. Där finns också ytterligare material om storytelling.