lu.se

Denna sida på svenska This page in English

IYL2015 - Minnesanteckningar från möte 13 augusti 2014

Inledande möte om aktiviteter riktade mot skola mm i anslutning Internationella Ljusåret 2015

Plats: Belysningsbranschen, Klara Norra Kyrkogata.

Närvarande

Ann-Marie.Pendrill@fysik.lu.se,Nationellt resurscentrum för fysik

Mervi.Rokka@belysningsbranschen.se

Mats.Holme@belysningsbranschen.se

Fanny.Englund@ljusrum.se

Thorbjorn.Laike@arkitektur.lth.se (Miljöpsykologi, LU)

Pierre-Yves Fonjallaz, pierre@photonicsweden.org

Fredrik Laurell, KTH, fl@laserphysics.kth.se,

Sheila Galt <sheila.galt@chalmers.se>

Johanna.Hedgardh@tekniskamuseet.se

Tomas.Ribba@tekniskamuseet.se

Anna.Rosdahl@svedala.se(Mumindalens förskola, Svedala)

Magnus@astro.su.se, Magnus Näslund, Astronomi, SU

viviann@krc.su.se, Vivi-Ann Långvik, Kemilärarnas resurscentrum

Presentation av deltagarna.

Photonic Sweden koordinerar det svenska IYL2015, och tar också ansvar för att det skapas en svensk samlingsplats för länkar till material, aktörer, kalendarium mm.

Photonic Sweden organiserar ett stort antal företag med fotonik och elektronik som grund. Pierre-Yves Fonjallaz arbetar strategiskt för att öka allmänhetens medvetenhet och unga människors intresse och kunskaper om vad gör man med ljus nu och vad fotonik-företag arbetar med, t.ex. att göra det osynliga synligt, svetsa bilar med laser. Föreslog några teman: Energi, Informationsteknik, Mätteknik

Magnus Näslund (Stockholms universitet), astronom som arbetar bl.a. med allmänna teleskopvisningar, och har en doktorand som nu söker medel för att bygga mätinstrument för himmelsbakgrundsljus (Reclaim darkness!). Skolverksamheten inom institutionen sker oftast genom Vetenskapens Hus, och även under evenemanget Fysik i Kungsan som äger rum under udda år, dvs även 2015.

Torbjörn Laike, Miljöpsykologi, vid A-sektionen, LTH, studerar relationen mellan människa och ljus och "icke-visuella effekter". Området är mångvetenskapligt (fysik, medicin, beteendevetenskap) och de har många tillämpade projekt, bl.a. med Energimyndigheten för att ta fram effektivare belysning - Vision 2010 är att halvera energianvändningen för konstljus. Arbetet omfattar skyddsingenjörer, lärare ljusdesigners, byggbranschen. Han arbetar också 20% på HiJs utbildning för ljusdesigner.

Sheila Galt, Chalmers. Biträdande professor i fotonik. Lärare i laserteknik för de stora och laserbus för de små". Har under många år gjort "laserbus" under Göteborgs internationella vetenskapsfestival (Se film på https://www.youtube.com/watch?v=Xroh2tcIROc). Har handlett kandidatarbete på Chalmers med skolinriktning, bla. utprovning av http://laserclassroom.com/. Arbetar också inom Chalmers lärarutbildning med VFU-handledning. Har utvecklat många laborationer och mycket material som provats på ett stort antal klasser och skulle kunna paketeras för att användas av andra. Föreslog ett antal teman: Solen och livet, Tema grön, Musik och ljus, Färg, Lasrar, Hårstrån.

Fanny Englund, arbetar på Ljusrum som är ett designkontor med inriktningarna ljus, arkitektur och inredningsarkitektur.

Mervi Rokkaoch Mats Holme (ny VD), http://Belysningsbranschen.se/ som är en branschorganisation för Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Ett mål för verksamheten är att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön. De tar fram utbildningsmaterial och information om belysning och har också en tidning Ljuskultur (sedan 1926) som riktas sig till dem som arbetar professionellt med ljus. De arbetar också med EU-projekt om "belysning för människan"

Anna Rosdahl, förskollärare Mumindalens förskola i Svedala, vill vidga sitt område. Förskolan har tagit fram en fysiklekplats och hon är en av författarna till boken. Naturförskola: Lärande för hållbar utveckling.

Vivi-Ann Långvik, föreståndare, Kemilärarnas resurscentrum, Disputerad i organisk kemi och har även bakgrund inom cellbiologi. Tillsammans med övriga nationella resurscentra (NRC) inom fysik och kemi anordnas NO-biennaler för grundskollärare. Inför 2015 planeras 3 biennaler på olika orter, som beräknas nå över 700 lärare. De har tagit fram ett material för skolverket om kemiska aspekter på färger och har ett antal "nästan klara" kompendier. Under det internationella kemiåret 2011 deltog KRC i framtagandet av lektioner i anslutning till olika månadsteman.

Thomas Ribba arbetar med pedagogisk verksamhet och Johanna Hedborg med företagssamarbeten på Tekniska Museet. Liksom flera andra science centers i Sverige finns Tekniska museet gärna med som arenor för olika aktiviteter. De möter varje år ca 65000 elever och 10000 lärare och har arbetat med 15-20 olika program från förskola till gymnasium, och även inslag i lärarutbildning. Exempel programmeringsverkstäder, innovation, dataspelsutställning.

De kommer från oktober 2014 och 10 månader framåt att som första museum få vara värd för utställningen Digital revolution som kombinerar konst, mode och dataspel, och som borde kunna finnas med som en del av IYL2015.

Fredrik Laurell, KTH Inst. Tillämpad fysik. Ordförande i International Commission of Optics (ICO), Nationalkommitten för optik,  vid KVA och tidigare i Svenska optiksällskapet. Har varit med om att bygga upp Photonic Sweden som vill knyta ihop "Key enabling technologies" inför "Fotonens århundrade. Har arbetat med LaserFest och många tillämpningar av icke-linjär optik och varit aktiv i Fysik i Kungsan och i forskarskola för gymnasister i åk 2. Föreslog utbyte (med bl.a. Chalmers) om olika former av kandidat/examensarbete med skolanknytning inom ingenjörsutbildning.

Ann-Marie Pendrill, professor i fysik vid Göteborgs universitet, bakgrund inom atomär beräkningsfysik. Sedan 2009 föreståndare för Nationellt resurscentrum för fysiksom har ett uppdrag att stödja lärare från förskola till gymnasium i deras fysikundervisning. Representant för www.fysikersamfundet.se. Medlem i Skolverkets beredningsgrupp för förening av statsbidrag till Science Centers. Har under många år anordnat fysik/edutainment-dagar på Liseberg och Gröna Lund.  

Evenemang under 2015

Planerade evenemang under 2015, som skulle kunna få en ljusinriktning eller ljusspår

  • KVAs inspirationsdagar (AMP har kontakt med Ingvar Isfeldt)
  • Göteborgs Internationella Vetenskapsfestival 13-26 april. Huvudema: På liv och död (Sheila + AMP, kontakt med Jennie Turner)
  • NO-biennaler för grundskolan, Nationella resurscentra (Växjö, mars 2015 + två på hösten)
  • Fysik i Kungsan (Fredrik föreslog att AM tar kontakt med Elisabeth Rachlew i Fysikersamfundet+KVA)
  • Forskarfredag Sista fredagen i september, dvs 25 september 2015
  • Fysikersamfundets medlemstidning Fysikaktuellt planerar temanummer för första numret 2015.
  • Nordic Physics Days, Trondheim 9-12 juni, (Gemensamt för de Nordiska fysikersamfunden, AM svensk kontakt för utbildning)
  • Nordisk optikkonferens (Fredrik ?)

Förslag på övergripande aktiviteter

  • I anslutning till Det internationella kemiåret 2011 togs fram 12 månadstema där olika aktiviteter kunde passa in. Detta skulle kunna vara en möjlighet. Jag har klistrat in några förslag i en preliminär planering nedan, där det mesta går att flytta runt.
  • Vi nämnde också möjligheten att ta fram små filmer om olika yrken relaterade till LJUS.
  • Projektförslag för gymnasiearbete och kandidatarbete
  • Vi diskuterade också att alla aktiviteter för skola behöver knytas till läroplaner för att lärare ska tycka att de har tid att utnyttja.
  • Eventuellt skulle vi kunna utvärdera och presentera olika optik-kit för skolan.
  • Vi behöver troligen bilda arbetsgrupper som fokuserar på olika inriktningar.
  • Alla undersöker och bevakar finansieringsmöjligheter från olika källor till olika aktiviteter.

Månadstema, förslag

Några månadstema verkade naturligt falla på kalenderplats. Detta är bara ett första försök att fyllas på och revidera. Vi behöver hitta www-plats för gemensamma www-diskussioner. (T.ex. google drive eller en sluten Facebook-grupp för diskussioner, som komplement till en öppen "sida".)

Januari: Att lysa upp vår omgivning: De senaste åren har vi sett många förändringar i de ljuskällor vi använder. Vilka olika typer av ljuskällor finns? Hur kan de karaktäriseras (energi, färg, temperatur, spektrum ...) Lysande väggar. Vilka olika användningsområden? Kanske en liten film om vad en ljusdesigner gör?

Februari: Introduktion till osynligt ljus  

Mars: Vårdagjämning. Mäta solhöjd. Projekt Eratosthenes, t.ex.

http://www.eaae-astronomy.org/eratosthenes/

Skicka in foton på dagens kortaste skugga från olika platser i Sverige (och kanske samarbete med andra länder). Mäta Sveriges längd. (Kan förstås följas upp med mätningar under sommar-vintersolstånd för att mäta jordaxelns lutning). Kan också anknytas till NO-tema (1-3) om "Året runt i naturen". 
Solförmörkelse 20 mars.

April: Ljus, hälsa och liv

Göteborgs internationella vetenskapsfestival 13-26 april. Tema På liv och död.
(Medicinska tillämpningar) 
Karolinska - ljus och hälsa. 
Optogenetik.

Maj (ev juni): Strålsäkerhet: (Lasrar, UV ...) 

Juni? Ljus och kvanta, sommarläsning, filmtips, science centers,
(+ sommarsolstånd)

Juli:

Augusti: Natthimmel och Astronomi

(Abstract om RGB radiometry with ordinary cameras as a research opportunity for everybody
http://www.muni.cz/arch/research/publications/1139350 - intressant forskare, med mycket material, men inte så mycket dokumentation. Hjälpsam om någon vill arbeta med det!)

September:
Forskarfredag 25 sept 
(Höstdagjämning)

Oktober: Ljus i konsten?
Camera obscura,
Camera lucida (?) Hockney: http://fp.optics.arizona.edu/SSD/art-optics/index.html
Ljus och visualisering (Visualiseringscentrum m.fl?)

 

November: Ljus i det offentliga rummet:
http://www.lulea.se/uppleva--gora/arrangemang/lulea-i-nytt-ljus.html
Umeå, Alingsås, Liseberg (öppnar mitten av nov)

December:

Vintersolstånd
Fyrverkeri+musik?

Några tidigare Internationella temaår

 

Nästa möte

Planeringsmöte för hela IYL2015.se 16 sept, 10-13,
Kista, Electrum Rum Knuth, Plan 6, ingång via Acreo
Se doodle.com/b3m3urt4guxy477z

Vid protokollet

Ann-Marie Pendrill