lu.se

Nationellt resurscentrum för fysik

Institutionen för Fysik, Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Kurser på CERN

Svensk lärarkurs på CERN v 44

Den svenska lärarkursen på CERN 2019 äger rum v 44, 27 oktober-1 november. 

På programmet står föreläsningar, studiebesök och hands-on workshops som ger en introduktion och senaste nytt till dagens partikelfysik, kosmologi och angränsande fält. Det detaljerade programmet publiceras några veckor före vecka 44. På denna sida kommer också alla föreläsningar och allt material att publiceras och göras tillgängligt för användning också efter kursen. Vi hoppas att kursdeltagarna kommer att återvända till sina skolor efter kursen som ambassadörer väl beredda att inspirera och vidarebefordra ämnet till vår nästa generation av fysiker, ingenjörer, informatiker, etc. Kursen är i första hand avsedd för gymnasielärare men högstadielärare kan också delta. 

Kursen är gratis, deltagarnas skolor får stå för resa (bokas individuellt) och kost och logi. Max 30 deltagare.

Viktig information:

  1. Anmälan: https://indico.cern.ch/event/796953/
  2. Program: startar söndag 19:00 och avslutas fredag c:a 16:00 – (Se exempelagenda för 2017: https://indico.cern.ch/event/587628/)
  3. Boende: vi reserverar enkelrum i CERN's hostel för alla kursdeltagare – kostnad ca 60 CHF per dygn.  (max 30 deltagare)
  4. Måltider: För frukost, lunch och kvällsmål i CERN’s restauranger får ni räkna med c:a 40 CHF per dag 

CERN och dess utbildningsgrupp ser fram emot att få välkomna er här i Geneve, Schweiz.

Internationell lärarkurs

Varje sommar anordnar CERN ett High-School Teachers' Programme under två veckor. Ansökningssidan till 2020 är öppen  1 november 2019-12 januari 2020.


Så här skriver Mattias Andersson som var med på lärarkurs v44 2014

Man får flera föreläsningar i partikelfysik, acceleratorfysik, om detektorerna, om CERNs organisation och historia. Men det skulle man i princip kunna få i Sverige. Det bästa med att komma dit är studiebesöken! Vi fick besöka kontrollrummet, protonkällan, magnetlabbet, och antimaterialabbet. Vi fick till och med åka ner djupt under marken och besöka ALICE-detektorn, som var öppen för underhåll. Det är en resa man inte glömmer. Föreläsarna är mycket bra och de svarar mer än gärna på alla frågor man har, dumma eller inte. De ser lärare som deras viktigaste instrument för att sprida information och kunskap om deras forskning.