lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Äggsperiment - påskfysik 2009

Tre enkla försök med ägg! Glad Påsk!

Hur mycket tål ett ägg?

Vår vardagserfarenhet är att ägg är sköra och lätt går sönder - men ägg kan vara mycket starkare än man tror! Ägg tål ganska mycket tryck utifrån och när man ska knäcka ett ägg slår man det oftast mot en vass kant - det blir då en stor kraft på en liten yta och därmed ett högt tryck så att skalet går sönder. Ägg är däremot svaga när de utsätts för påverkan inifrån - och det är ju tur, annars skulle inte kycklingen komma ut.

I försöket har vi ställt ägget i en kudde av häftmassa.

Försöket har inspirerats av den här beskrivningen av ett ägg-experiment.

Här finns en beskrivning med foton från en amerikansk skola om hur de gjorde experimentet.

Hoppande ägg

På YouTube finns allt, och även stora och små fysikexperiment. Det här häftiga tricket (se t.ex. den här YouTube-filmen) bygger (tror vi) på Bernoullis princip liksom flera av våra tidigare enkla experiment. Som med många av den här typen av experiment finns det olika åsikter om vad som egentligen är förklaringen - läs t.ex. i kommentarerna till YouTube-filmen vi inspirerades av.

Ägg i flaska

Här använder vi ett kokt och skalat ägg. Vi häller varmt vatten i flaskan så att den blir varm, och när vi häller ur vattnet blir luften inne i flaskan uppvärmd av den varma flaskan. Vi sätter snabbt ägget på flaskmynningen och kyler ner flaskan. Luften i flaskan kyls ner och trycket sjunker. Ägget trycks då ner i flaskan av det högre (normala) lufttrycket utanför flaskan och ägget.

Barn (och vuxna...) vill säkert gärna beskriva händelseförloppet som att ägget sugs ner i flaskan. På högstadienivå och högre ska man försöka undvika ordet sug. Sug existerar egentligen inte som begrepp i fysiken - prata stället om tryck när ni diskuterar försöket. För yngre barn spelar detta naturligtvis ingen större roll.