lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Unga Fysikers Världstävling

Delta i Unga Fysikers Världstävling!

Vill du handleda ett gymnasiearbete i fysik och samtidigt bidra till en internationell fysiktävling? Varför inte haka på IYPT - Unga Fysikers Världstävling? 

International Young Physicists Tournament (IYPT) är en av världens största tävlingar inom fysik. Närmare ett trettiotal länder deltar och i Sverige har tävlingen mer än 15 år på nacken.

17 öppna forskningsproblem

Målet är att gymnasieungdomar inom naturvetenskapligt och tekniskt program ska få möjlighet att bedriva forskning på liknande sätt som inom högre utbildning. Det sker genom att eleverna tar sig an någon av de 17 öppna forskningsproblem inom fysik som varje år publiceras internationellt av IYPT.

Tanken är att man genom att ställa upp teorier, utföra experiment och jämföra med tidigare forskning ska närma sig svaren på gåtorna samtidigt som man utbildar en helt ny generation av fysiker, civilingenjörer och vetenskapsmän.

Inspelat seminarium om IYPT 2023

Tisdagen den 17 maj 2022 hölls ett första introduktionsmöte inför det svenska deltagande i IYPT 2023. För presentationerna stod Sam Edgecombe och Lars Gråsjö som pratade om planeringen inför tävlingen och tog emot frågor. Sam Edgecombe är ordförande i IYPT Sweden samt Team Leader och Lars Gråsjö kommer från Danderyds gymnasium och är medlem i IYPT:s  International Organisation Committee.

Introduktionsmötet har spelats in och kommer att läggas ut på IYPT Swedens hemsida. Där hittar du även mer information om IYPT Swedens engagemang i gymnasiearbeten, kan ta del av elevintervjuer med mera: http://www.iypt.se