lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Hade Einstein fel

CERN bjöd i ett pressmeddelande in till webb-sänt seminarium den 23 september: Forskare som arbetat med experimentet OPERA presenterade resultat som verkar visa att neutriner skulle ha kommit fram till CERN 60 ns för tidigt efter att ha färdats den 73 mil långa sträckan från Gran Sasso. (Läs mer om experimentet på http://www.fysik.org/WebSite/fragelada/index.asp?id=18067.) Det verkar alltså som om neutrinerna skulle ha överskridit hastighetsgränsen, dvs ljushastigheten - enligt Einsteins relativitetsteori kan ingenting färdas snabbare än ljuset.

Hur reagerar forskarvärlden på ett resultat som detta? Forskarna själva, som fått ett oväntat resultat gör det som forskare bör göra. Först har de förstås gjort allt de har kunnat komma på för att undersöka och eliminera olika felkällor. I nästa steg presenterar de sina resultat för forskarkolleger för att inbjuda dem att göra kompletterande experiment - eller kanske upptäcka nya felkällor. (Läs t.ex. http://www.quantumdiaries.org/2011/09/23/elementary-my-dear-neutrino/ )

En del av forskares reaktioner kan man ana genom att gå in på diskussionerna efter tidskriften Natures presentation http://www.nature.com/news/2011/110922/full/news.2011.554.html Den belyser också en viktig aspekt: En ny upptäckt bör på något sätt knytas an till tidigare resultat.

Nature citerar John Ellis på CERN som konstaterar att "Det som är mest bekymmersamt för OPERA är en separat analys av neutriner från supernovan 1987a. Om alla neutriner skulle kunna åka i den fart OPERA har mätt så skulle pulsen från supernovan ha kommit år före ljuset, men i stället kom ljus och neutriner inom några timmar från varandra. Det är svårt att få detta att stämma med vad OPERA observerar."

Betyder detta att Einsteins teori måste ändras? Vad krävs för att en etablerad teori skall förkastas? Det räcker naturligtvis inte med ett experiment. De flesta fysiker är skeptiska - men många lockas ändå av möjligheten att vara med och upptäcka något alldeles nytt.

Se också http://hurdetfunkar.se/2011/09/ljusets-hastighet-neutriner-och-vetenskaplig-metod/

Strax efter pressmeddelandet började också fysikskämten cirkulera, t.ex. om att slå vad med alla forskare som har spektakulära resultat att deras experiment ska visa sig vara fel och ... http://xkcd.com/955/. Andra syftar på att om något rör sig snabbare än ljuset skulle det också vara möjligt att resa bakåt i tiden:"Vi tillåter inte neutriner som är snabbare än ljuset här inne" säger bartentern. En neutrino kommer in i baren."

Fortsättning på berättelsen om den snabba neutrinerna kommer alldeles säkert att följa.  

 

Physics Today - om media-bevakningen.

Kommentar från Elisabeth Falk, Lunds universitet

 

Förklaringar och diskussionR A J van Elburg, Universitetet i Groningen

Time of flight between a Source and a Detector observed from a Satellite

Förslag till förklaring.

Kommentar från Elburg.

Det verkar som om van Elburg retat upp GPS-experterna så han backar lite.


Carlo R. Contaldi

The OPERA neutrino velocity result and the synchronisation of clocks

Contaldi har en annan förklaring som bygger på att man inte korrigerat klockan som förflyttades mellan CERN och Gran Sasso för att synkonisera tiden på båda platserna.


OPERA collaborationen

Webbsajt

Uppdatering mars 2012
Det är nu klart att den ursprungliga mätningen var felaktig (dålig kontakt :-)). Neutrinerna färdas alltså inte snabbare än ljuset!