lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Kurser på CERN

Svensk lärarkurs på CERN

Senaste nytt inom dagens partikelfysik, kosmologi och angränsande fält. Det kommer den svenska lärarkursen vid CERN 2022 att bjuda på. Kursen äger rum vecka 44 mellan den 30 oktober och 6 november. Sista anmälningsdag den 1 september!

Länk till mer information och anmälan på CERN:s hemsida (ny flik)

Kursens program består av föreläsningar, studiebesök och hands-on workshops. Ett detaljerat program kommer att släppas närmare kursstart.

Gratis kurs

Kursen är gratis och ges delvis på svenska och delvis på engelska. Den riktar sig i första hand till gymnasielärare men högstadielärare kan också delta.

Deltagarnas skolor står dock för resa (bokas individuellt), kost och logi. På grund av det fortsatt osäkra läget gällande eventuella nya utbrott av corona rekommenderar arrangörerna att resor till och från CERN bokas med avbeställningsskydd. Max 25 deltagare vid varje kurstillfälle.

Uppskattade studiebesök

Så här skriver Mattias Andersson som var med på lärarkursen 2014:

"Man får flera föreläsningar i partikelfysik, acceleratorfysik, om detektorerna, om CERN:s organisation och historia. Men det skulle man i princip kunna få i Sverige. Det bästa med att komma dit är studiebesöken! Vi fick besöka kontrollrummet, protonkällan, magnetlabbet och antimaterialabbet. Vi fick till och med åka ner djupt under marken och besöka ALICE-detektorn som var öppen för underhåll. Det är en resa man inte glömmer. Föreläsarna är mycket bra och de svarar mer än gärna på alla frågor man har, dumma eller inte. De ser lärare som deras viktigaste instrument för att sprida information och kunskap om sin forskning."

Internationella lärarkurser på CERN

CERN anordnar även internationella lärarkurser på engelska som är två veckor långa. Kurserna bjuder bland annat på föreläsningar, studiebesök och praktiska workshops.

Deltagarna indelas också i studiegrupper där man tillsammans med andra lärare fördjupar sig inom olika områden relevanta för partikelfysiken och diskuterar hur dessa kan integreras i fysikundervisningen på bästa sätt. 

Länk till mer information om de internationella lärarkurserna på CERN:s hemsida (ny flik)

Kurser under sommaren

Kurserna ges vanligtvis under sommaren och årets kurser äger rum:

3-6 juli: The International High School Teacher (HST) Programme
31 juli-13 augusti: The International Teacher Weeks (ITW) Programme

Ny ansökan i november 2022

På grund av pandemin ställdes alla kurser in 2020 och sköts upp fram tills i år. Ansökningsperioden för de internationella lärarkurserna 2023 väntas dra igång i november 2022. Mer detaljerad information om kommande kurser och ansökan publiceras fortlöpande på CERN:s hemsida:

Länk till mer information om de internationella lärarkurserna på CERN:s hemsida (ny flik)

Digitala lärarkurser vid CERN

Lärarkurser on-line på olika språk. Det startade CERN med 2020 på grund av pandemin. Något som kommer att fortsätta även i framtiden. Flera av webbinarierna kan även ses i efterhand.

I och med pandemins utbrott 2020 ställdes alla nationella och internationella lärarkurser på CERN in. Först i år drar verksamheten igång igen. För att möta nedstägningen har CERN erbjudit lärarkurser på olika språk on-line de senaste två åren. Dessa webbinarier kan i flera fall ses i efterhand och finns listade på CERN:s hemsida. Information om nya kurstillfällen on-line läggs löpande ut på CERN:s hemsida.

Länk till en dansk digital lärarkurs (klicka på Timetable, ny flik)

Länk till hela listan över tidigare lärarkurser on-line på CERN:s hemsida (ny flik)