Tyngdlöshet
När man faller fritt är man tyngdlös. Du kan prova detta genom att hålla en slinky och sedan släppa den. Eller kanske släppa eller hoppa med ett litet spiraldjur. När man faller fritt känns det alltså som om man en stund har "stängt av" gravitationen. (Titta också på en film av en fritt fallande slinky.)
Fritt fall är också namnet på en av Gröna Lunds attraktioner, där gästerna får falla fritt i nästan tre sekunder. Titta på bilden av vatten som faller fritt tillsammans med dem som åker.
Vatten i flaska
I NRCFs sommarlovsfilm 2011 faller vatten fritt i en flaska med hål i. Titta noga på filmen. I vilka situationer rinner vattnet ut? När rinner det inte ut? (Dvs när är både flaska och vatten tyngdlösa?)
Fritt fall i andra situationer.
Filmen med flaskan visar att vattnet i flaskan är tyngdlöst också på väg upp eller när det rör sig i en kastbana. Tidiga filmer, som 2001, spelades in i flygplan som rörde sig i kastbanor "parabelflygningar". Moderna berg- och dalbanor har också byggt in "kastbanor" - se t.ex. bilden på det största krönet i Balder på Liseberg.
Varför är astronauter tyngdlösa? Läs mer om tyngdlöshet och hur astronauten Wubbo Ockels beskriver erfarenheterna i Space flight - a most unusual experience
Nasa har en "Zero-gravity research facility" med ett 132 m högt torn där experiment kan falla fritt i mer än 5 sekunder. Se Brian Cox besöka faciliteten och jämföra fallande fjädrar med en bowlingboll.
Einstein, fritt fall och ekvivalensprincipen.
Det berättas att Albert Einstein blev väldigt lycklig när han fick höra en hantverkare som trillat ned från en stege, och beskrev känslan av att inte väga någonting. Ekvivalensprincipen, mellan "tung" och "trög" massa, blev ett led i hans utveckling av den allmänna relativitetsteorin. Han skulle säkert ha tyckt om att själv få prova fritt fall under de säkrare former om är möjliga idag. Visste du att Einstein höll sin Nobelföreläsning på Liseberg?
Läs mer om ekvivalensprincipen.