lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Farbror Albert - relativitetsteori för mellanstadiet

Tid och rum med farbror Albert. Svarta hål med farbror Albert.

I Russell Stannards böcker om farbror Albert åker hans systerdotter Gedanken ut på en tänkt resa i rymden i ett rymdskepp som aldrig byggts - en tankebubbla - för att undersöka rymdens egenskaper.

  • Vilka konsekvenser får det att ingenting kan åka snabbare än ljuset?
  • Kan man verkligen bli äldre än sin tvillingsyster?
  • Vad händer med räta linjer när rummet blir krökt?
  • Vad händer om man kommer nära ett svart hål?

Böckerna visar på tankeexperiment ("Gedanken experiment") som en av fysikens arbetsmetoder. De ger också exempel samspelet mellan teori och experiment. Böckerna om farbror Albert presenterar relativitetsteorins tankevärld för barn från 10 år och uppåt. (Det finns också en bok om kvantfysik: Farbror Albert och Kvantjakten.)

Författaren Russell Stannard är högenergi-fysiker och professor emeritus vid Open University i England och skrev dessa barnböcker för att han ville dela med sig av sin fascination för relativitetsteorin. Böckerna om farbror Albert är översatta till svenska, och kan gå att hitta bland barnböckerna på bibliotek. På engelska är de är lättare att få tag på. De kan användas som bredvidläsningsböcker för att inspirera elever - eller kanske som kapitelbok för högläsning.

Till boken "Tid och rum med farbror Albert" gjorde två lärare från Bollebygd, Caroline Stenvall & Mona Knutsson, ett arbetsmaterial i samband med en sommarkurs 1997 på Göteborgs universitet. Materialet finns tillgängligt på http://physics.gu.se/~f3aamp/VVV/Albert/arbmtr.html.