lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Julfysik 2008

Tre enkla julförsök - god jul!


Spegelbild i julgranskula

När man tittar i en konvex spegel (buktar mot betraktaren) eller konkav spegel (buktar från betraktaren) spegel ser man en förvrängd bild av sig själv. Som konvex spegel kan man t.ex. använda en julgranskula som i filmen med Musse Pigg, Pluto och Piff och Puffi i Kalle Ankas jul.

YouTube: Walt Disney Cartoons - Mickey Mouse - Pluto's Christmas Tree

När Puff tittar i kulan ser han en förstorad bild av sig själv - men filmtecknaren har gjort lite fel här. Visserligen borde Puffs nos se stor ut i förhållande till resten av hans huvud, men som helhet ser man en förminskad bild av sig själv i konvexa speglar.

Prova med julgranskulor, och jämför med konvexa och konkava speglar om ni har sådana. Annars kan ni spegla er i fram-och baksidan på en sked; ju större skeden är ju lättare är det att se spegelbilden. In-och utsidan av kastruller kan också fungera som böjda speglar.

Champagnerök

När man öppnar en champagneflaska kan man se lite rök sakta stiga ur flaskhalsen. Det behöver inte vara äkta champagne för att man ska se det här, det duger med mousserande vin eller cider med ''champagne''-kork.

Trycket inne i flaskan är högt och då korken lossnar trycks koldioxid, dvs själva ''bubblet'', ut. Koldioxiden expanderar mycket snabbt och blir då mycket kall. Kylan gör att vattenånga i luften fryser till is och bildar ett litet moln av iskristaller som ser ut som rök.

Lite mer detaljerat: expansionen av gas utanför flaskan är adiabatisk vilket innebär att gasen (koldioxiden) inte hinner få någon energi av omgivningen under sin expansion. Gasen utför ett arbete då den expanderar eftersom den knuffar undan den luft som fanns utanför flaskmynningen. Energin som krävdes för detta tas från gasen och då kyls den.

I boken Kring flaskor och fysik av Hans-Uno Bengtsson och Misha Billing har den förre räknat ut att temperatursänkningen i koldioxidmolnet faktiskt är över 100 grader Celsius!

Stearinljus

Till sist, här är en film om stearinljus.

YouTube: Candles at Halloween - Periodic Tables of Elements

Lägg speciellt märke till den intressanta observationen att veken alltid är böjd. Barn (och vuxna) som ritar stearinljus ritar oftast veken rak, men så är det alltså nästan aldrig.

Vi tycker att det är ett bra exempel på hur svårt det är att göra observationer av vardagsföreteelser - man tänker inte på att den inre bild man har (rak veke) kolliderar med verkligheten (böjd veke).