lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Vakuum försök med marshmallows

Marshmallows i vakuum.

I en "Food Saver" eller en egentillverkad vakuumburk (se avsnittet "Tillverkning") hälls marshmallows och luften pumpas ut. Fyll burken ganska mycket så att det verkligen blir trångt när marshmallowsen sväller. Bilderna visar dels hur det ser ut vid normalt lufttryck dels också efter att luften sugits ut med vinpumpen.

 

Förklaringen till att marshmallowsen sväller är att bitarna består av ett sort antal luftfyllda blåsor. När trycket utanför blåsorna sjunker kommer luften inne i blåsorna att expandera och få godiset att svälla. En del av blåsorna kommer att spricka när de är uppsvällda så när luften åter släpps in i burken blir godisbitarna mindre än vad de var från början. Försöket lyckas alltså bäst med nya färska bitar.

Försöket kan med fördel kompletteras med försök med många andra typer av godis och andra föremål i burken. Slutsatsen kommer då att bli att föremål som i likhet med skumgodis består av luftfyllda blåsor kommer att svälla, andra blir opåverkade.

Experimentet "Blås upp genom att suga ut luften" kan användas för att närmare förklara vad som händer i blåsorna i skumgodiset.

Det klassiska "Gräddbullförsöket" går också utmärkt att utföra med vinpumpen som vakuumpump! På en chokladöverdragen gräddbulle blir resultatet bäst om chokladskalet först krossas, detta gör det lättare för gräddbullen som helhet att svälla.