lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Kvantfysik i undervisningen

Symposium som en del av EGAS44, 11-13 juli, Göteborg

 

Kvantfysiken växte fram under några intensiva decennier under 1900-talets början. Den utmanar vår förståelse av verkligheten med fascinerande resultat från tankeexperiment som sedan kunnat observeras experimentellt. Kvantfysiken ger oss verktyg att beskriva ljus, materia och växelverkan dem emellan. Vägen till dagens naturvetenskap och teknik är kantad av Nobelpris-upptäckter inom kvantfysik. Hur låter vi våra elever och studenter få del av fascinationen och hur kan vi leda dem fram till en förståelse av kvantfysikens speciella tankevärld och konsekvenser?

Under symposiet "Teaching Quantum Physics", som hålls i 11-13 juli i Göteborg, belyses olika aspekter av undervisning och kvantfysik. Experimentella demonstrationsuppställningar kommer att visas under konferensen, både av lärare och av företag. Vi kommer även att erbjuda möjligheter till laborationer. Du får möjlighet att presentera egna exempel på undervisning i kvantfysik och ta del av andras under poster-session och presentationer. Du får också möta några av dagens toppforskare inom några områden av modern kvantfysik. Symposiet inleds på onsdagkvällen med föreställningen "Remembering Miss Meitner" av vetenskapshistorikern Robert Marc Friedman. 

Symposiet hålls i anslutning till den internationella atomfysikkonferensen EGAS (egas44.org). Lärare deltar till studentpris och det finns också möjlighet att söka stipendier för deltagande. Den som vill har möjlighet att delta även i andra delar av konferensen.

Läs mer om symposiet och om möjligheterna att söka stipendier.