lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Fysik 3

Centralt innehåll: Rörelse och krafter

  • Fördjupad behandling av kraft och rörelse, till exempel rörelse med luft- och vätskemotstånd, stötar i två dimensioner, rörelsemängdsmoment och rotationsrörelse.
  • Fördjupad behandling av harmonisk svängning med tillämpning inom till exempel dämpad svängningsrörelse, elektriska växelspänningskretsar eller radiokommunikation.
  • Fördjupad behandling av vågrörelse med tillämpning inom till exempel akustik, rörelser i jordskorpan, vattenvågor och elektromagnetiska vågor.
  • Den speciella relativitetsteorin och orientering om den allmänna relativitetsteorin.

Materia och material

  • Fortsatt behandling av våg-partikeldualismen, till exempel partikel i låda, tunneleffekten, Heisenbergs obestämdhetsrelation, endimensionella tidsoberoende Schrödingerekvationen, kvanttal och Pauliprincipen.
  • Fasta materials optiska och elektriska egenskaper som konsekvens av elektronernas energistruktur.
  • Tillämpningar av kvantfysik och fasta tillståndets fysik inom till exempel laser, halvledarelektronik och modern materialteknik.
  • Partikelmodell för ideala gaser och samband mellan mikroskopiska och makroskopiska egenskaper hos dessa.

Modellering och simulering

Undersökande mindre projekt där datorbaserad numerisk simulering används för att fördjupa och tillämpa valfritt område på en problemställning med anknytning till fysik.

Fysikens arbetssätt och matematiska metoder

  • Betydelsen av experimentellt arbete, matematik och simuleringar för att testa, omvärdera och revidera hypoteser, teorier och modeller.
  • Avgränsning och studier av problem med hjälp av fysikaliska resonemang och matematisk modellering.
  • Planering och genomförande av experimentella och numeriska undersökningar samt formulering och prövning av hypoteser i samband med dessa.
  • Bearbetning och utvärdering av data och resultat.
  • Utvärdering av resultat och slutsatser genom analys av metodval, arbetsprocess och felkällor.

Var gavs Fysik 3 under vt14?

Under Fysikbromötet i Lund 14-15 juni 2013 diskuterades bl.a. Fysik 3, och vilka skolor som kommer att ge den. Vi såg att det finns ett behov av erfarenhetsutbyte under utveckling och genomförande och börjar med att skapa en lista över de kurser vi vet är planerade. Om er skola vill ge kursen men inte finns med - skicka ett mail till resurscentrum@fysik.lu.se och gärna en länk till www-plats och/eller kontaktperson, så kompletterar vi listan i spalten till höger.

Syfte

Undervisningen i ämnet fysik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

  1. Kunskaper om fysikens begrepp, modeller, teorier och arbetsmetoder samt förståelse av hur dessa utvecklas.
  2. Förmåga att analysera och söka svar på ämnesrelaterade frågor samt att identifiera, formulera och lösa problem. Förmåga att reflektera över och värdera valda strategier, metoder och resultat.
  3. Förmåga att planera, genomföra, tolka och redovisa experiment och observationer samt förmåga att hantera material och utrustning.
  4. Kunskaper om fysikens betydelse för individ och samhälle.
  5. Förmåga att använda kunskaper i fysik för att kommunicera samt för att granska och använda information.

Fysik3

E-post till kontaktpersoner

(Sidan bygger på information från vt 2014, men kompletteringar efter hand, senast i maj 2016. Kontakta resurscentrum@fysik.lu.se för ändringar och tillägg)