Elevfrågor
Vad kan eleverna när de kommer till gymnasiet?
Många av de begrepp som lägger grunden för en förståelse av väder och klimat har behandlats i grundskolan. Väder och klimat ingår också i högstadiets fysik. Bläddra igenom grundskolans kursplaner i fysik, kemi, biologi, geografi och samhällskunskap och notera punkter som är relevanta. Hur väl uppfattar du att eleverna brukar känna till dessa punkter?
För att kunna bygga vidare på kunskaper från grundskolan behöver många begrepp befästas och preciseras. Forskning visar t.ex. att elever ofta har oklara uppfattningar om grundläggande begrepp, som t.ex. om varför vi har årstider – även om årstider finns med i det centrala innehållet redan i grundskolans årskurs 1-3. Nedan följer exempel på elevuppgifter för kartläggning och aktivering av förkunskaper, som kan besvaras först enskilt, sedan i mindre grupper innan klassen diskuterar dem gemensamt. Frågorna är formulerade för att kunna ha korta svar, med tydlig hänvisning till relevanta begrepp. Fundera över vilka svårigheter eleverna kan ha med dessa uppgifter.
Solinstrålning
- Varför har vi årstider?
- Varför kan det vara varmare i Alexandria, där solen är uppe ca 14 timmar per dygn i juni, än i Kiruna där solen inte alls går ned under veckorna kring midsommar?
Lufttryck
- Varför är det svårt att öppna frysen när den nyss har blivit stängd?
- Hur mycket väger luften över 1 kvadratdecimeter om lufttrycket är 1013hPa? (Tänk en luftpelare som går rakt upp genom atmosfären).
- Hur hög vattenpelare svarar lufttrycket mot?
- Varför stiger luft när den värms upp?
Fasomvandlingar
- Ibland "svettas" den iskalla drickan du tar ut ur kylen - varför?
- Blir drickan varmare eller kallare av att "svettas"?
- Varför kan man bli nedkyld av att vara våt efter ett bad, medan en torrbastu inte känns lika varm som en våtbastu vid samma temperatur?
Månen
- Varför kan vi bara se en del av månen belyst när det är nymåne?
- Tänk att du är på månen och väntar på soluppgången? Vilka skillnader finns mellan soluppgångar på Jorden och månen.
Väder
- Vad är skillnaden mellan väder och klimat?
- Varför blåser det?
- Hur kan det bli frost på vindrutan även om det inte är köldgrader?
Växthuseffekt
- Hur kan vi veta att koldioxid är en växthusgas?
- Hur kan vi veta hur varm solen är?
Se också Kommentarer till uppgifterna.