lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Moment B Kollegialt arbete

Begreppskartor

  • I grupper om 3-4 lärare, gärna med olika ämnesinriktning: Gör begreppskartor över området, som förberedelse för att låta eleverna göra det. (Läs mer om arbete med begreppskartor.)
  • Grupperna presenterar sina begreppskartor för varandra. Diskutera olika sätt att använda begreppskartor i undervisningen.

Diskutera fördjupningsuppgifter

Fysiklärarna i gruppen bör har provat något eller några av modelleringsexemplen för strålningsbalans. Resultaten presenteras för hela gruppen, gärna med en diskussion om varför modellen stämmer så dåligt för Venus, som en introduktion till atmosfärens roll för klimatet. Man kan också diskutera likheter och skillnader mellan temperaturer på månen och Jorden. 

Någon av de övriga lärarna ger en kort introduktion till olika återkopplingsmekanismer, följt av gemensam diskussion om hur man kan arbeta med dessa i klassrummet.

Läs och diskutera

Läs igenom texten "Om modulen" för att skapa en överblick inför det fortsatta arbetet med modulen. 

Förbered elevaktivitet

  • Diskutera möjliga ämnesövergripande samarbeten både inom de naturvetenskapliga ämnena men också exempelvis med samhällsvetenskap och/eller historia, i första hand inför modulens senare delar.
  • För att kunna bygga vidare på kunskaper från grundskolan behöver många begrepp befästas och preciseras. Forskning visar t.ex. att elever ofta har oklara uppfattningar om grundläggande begrepp, som t.ex. om varför vi har årstider – även om årstider finns med i det centrala innehållet redan i grundskolans årskurs 1-3. Som fördjupning kan ni diskutera förslaget på elevuppgifter för kartläggning och aktivering av förkunskaper, och kommentarer om vanliga uppfattningar och svårigheter. Diskutera om ni vill använda några eller flera av frågorna som förberedelser för arbetsområdet.
  • I flera av modulens uppgifter används kalkylprogram. Är eleverna förtrogna med detta eller behöver de extra stöd? (Modulen Matematik med digitala hjälpmedel behandlar bl.a. arbete med kalkylprogram. Se Del 7)
  • Naturvårdsverkets presentation (eller delar av den) i anslutning till boken "Ett varmare klimat"  kan användas för att introducera området för elever. Aktuella katastrofer som kan relateras till extremväder och/eller klimatförändringar kan vara ett sätt att öka elevernas motivation.