lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Begreppskarta

En begreppskarta är ett sätt att visa hur olika begrepp förhåller sig till varandra och blir ett stöd för att göra lärandet synligt. Gör rutor eller bubblor för de begrepp som ni vill ha med.  Begreppsrutorna kopplas samman med sambandslinjer där man skriver länkningsfraser. Om man läser från en ruta till nästa ska det bli en mening som går att förstå. Använd t.ex. ett A3 papper, och ta då inte upp alltför många begrepp på samma ark. Alternativt kan man använda något elektroniskt verktyg, som t.ex. CMAP (http://cmap.ihmc.us).

Spara begreppskartorna från början av modulen och gör en ny efter att ni tillsammans har gått igenom modulen. Jämför begreppskartorna före och efter arbetet med modulen.

I sin avhandling Beskriv med ord - fysiklärare utvecklar språkinriktad undervisning på gymnasiet studerar Maria Kouns bl.a. hur man kan arbeta med begreppskartor för att stärka elevernas förståelse.

Arbete med begreppskartor presenteras också i några andra moduler, t.ex. i del 3 av Framja-elevers-larande-NO -I (för grundskolan).

På sidan Begreppskartor som instrument för summering och framåblick (Ma 7-9, Sannolikhetslära och statistik Del 8) finns introduktionsmaterial för arbete med begreppskartor.

Begrepp för väder och klimat

Väder och klimat berör många olika delar av naturvetenskap: Strålning, kraft och rörelse, termodynamik, lufttryck, densitet, temperatur, molekyler, spektra och fasomvandlingar är alla centrala delar inom fysik och kemi, som behövs för att förstå väder och klimat. Kolets kretslopp involverar biologins centrala begrepp fotosyntes och cellandning. Kvoten mellan syreisotoper instängda i luftbubblor i gammal is berättar om tidigt klimat och används tillsammans med trädringar, koraller, pollen, mossor och andra växter för tolkning av klimatarkiv. 

Valet av begrepp att ta med för elevernas arbete med begreppskartor beror på vilket ämne du arbetar med och vilket område du vill fokusera. Filen begreppskort innehåller kopieringsunderlag som kan användas för arbete med olika aspekter av väder och klimat.