lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Moment A

I: Se filmer och animeringar, läs och reflektera

Börja med att titta på filmerna ”What is climate?” och ”How does the climate system work?” som Met Office i Storbritannien har tagit fram. Fundera på följande frågor: Vad är skillnaden på klimat och väder? och Vilka faktorer styr klimatet, globalt och regionalt? Studera också illustrationen på sidan 3 i Met Office broschyr ”Weather and climate guide”. Figuren sammanfattar energins och vattnets kretslopp, den allmäna cirkulationen i atmosfären och haven samt illustrerar de viktigaste sätten som människan påverkar klimatet på. 

I filmerna konstateras att stigande luft leder till molnbildning och nederbörd och tvärtom blir det torrare när luften sjunker i de stora cirkulationscellerna, men utan förklaring. Detta behandlas utförligare i del III. Det är dock viktigt att du har detta i åtanke när du går igenom del II eftersom de regionala fuktighetsförhållandena påverkar det regionala klimatet. I filmerna och figurtexten kommenteras inte heller de storskaliga västliga och ostliga vindsystemen och orsakerna till deras styrka och riktning. Detta behandlas också i del III. Du bör ändå ha markvindarna och den generella cirkulationen i åtanke när du fortsätter arbeta med del II eftersom dessa i hög grad påverkar det regionala klimatet. Det gäller både klimatparametrarna fuktighet och temperatur, genom att vindarnas riktning gör klimatet mer eller mindre maritimt/kontinentalt. 

II Klimatet – medelväder och medelavvikelser från medelvädret

Övningen ”Atmosfärens och oceanernas allmänna cirkulation” illustrerar hur luften och vattnet strömmar i atmosfären och oceanerna och hur mönstren kan vara konsistenta sett över lång tid men samtidigt uppvisa stora variationer från dag till dag. Extrema händelser är normalt i klimatet men kan liksom medelklimatet förändras över tid. Gå igenom övningen, försök följa exemplen och besvara frågorna. Kanske kan materialet användas med eleverna för att illustrera hur väder och klimat hänger ihop?

III Interaktioner och återkopplingar inom klimatsystemet

Interaktioner och återkopplingar är grundläggande för klimatet och dess variationer i tid och rum. I övningen ”Daisy world” simuleras marktäckningens effekt på strålningsbalansen. Gå igenom övningen och fundera över hur det går till och hur andra komponenter i klimatsystemet ingår i olika återkopplingar. Ta med dig dina tankar till det kollegiala samtalet i moment B. 

IV: Förslag till elevaktiviteter

Denna del innehåller flera förslag på elevaktiviteter. Dels kan du använda något av de ovanstående materialet och dels finns ett antal uppgifter samlat under momentet ”Fördjupningsuppgifter”. Syftet med fördjupningsuppgifterna sammanfattas i momenttexten för ”Fördjupningsuppgifter”. Aktiviteterna tar upp fler aspekter som är viktiga för att förstå varför det finns olika klimat på såväl regional som lokal skala. Läs igenom listan och bestäm dig för om du vill fördjupa dig i någon av dessa eller använda det ovanstående materialet som aktivitet. En del av övningarna kompletterar varandra och därför kan vissa av dem användas tillsammans i en elevaktivitet som pågår under en längre tid. Med utgångspunkt i alternativet som du har valt, fundera över hur du kan använda detta i din undervisning. Kanske passar en del instuderingsmaterialet ovan som introduktion i klassen inför en aktivitet?